Treceți la conținutul principal

Valoarea crestinismului si progresul umanitatii

Motto: Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi. (Ioan 8:32)

Stam si ne minunam de progresul pe care l-a facut umanitatea dupa ce spiritele luminate s-au indepartat de moralitatea crestina care a avut doua milenii sa faca o lume mai buna si a esuat. Multe lucruri au trebuit sa fie redescoperite dupa ce asupra lumii s-a asternut valul ignorantei crestine. Constructii, matematica, astronomie, mortarul, cunostinte de navigatie, medicina, bazele democratiei si umanismului aveau sa fie redescoperite peste multe secole.
Roma antica, Egiptul, Grecia antica, au fost cu mult peste ce-a urmat imediat dupa ce si-a bagat crestinismul coada. Romanii aveau apeducte. Crestinii aveau inchizitie. Romanii aveau incalzire centrala (da, si destul de moderna, in pardosea), crestinii "incalzeau" si ei vrajitoarele prin ardere pe rug. Romanii aveau bai publice. Crestinii aveau oroare de apa, si nu se spalau, o barba murdara si un trup care mirosea fiind pentru ei "masura sfinteniei". Mai multe, gasiti aici.
Romanii aveau Colliseumul, drumuri si poduri excelente, egiptenii aveau piramide si temple, constructii incredibile care au rezistat destul de bine milenii, grecii aveau Acropolele. Crestinii aveau si ei niste bisericute, prin comparatie. A existat biblioteca din Alexandria. Ultima aripa au ars-o crestinii. Grecii, romanii, egiptenii, se ocupau de chestii mai apropiate de stiinta. Crestinii falsificau scrierile lui Flavius Josephus ca sa dovedeasca existenta mantuitorului lor (Complete Concordance to Flavius Josephus, edited by K. H. Rengstorff, 2002). Romanii aveau dreptul roman, iar elemente din el sunt folosite si azi fara probleme, mai putin elemente din "dreptul crestin", care sunt ilegale, imorale si intolerante. Da, sa recunoastem: crestinii aveau cele zece porunci.
Romanii aveau toleranta fata de religii. Faptul ca imparatii romani au prigonit crestinismul nu arata decat reactia de aparare a imperiului in fata amenintarilor crestine la adresa coeziunii imperiului. Crestinii formau un grup exclusivist cu obiceiuri aparte, care criticau adesea moravurile societatii romane. Colac peste pupaza, ca si islamistii de azi ai Occidentului, ei clamau loialitaţi superstatale, afirmând ca loialitatea lor fata de biserica, este peste aceea fata de Roma.
Ei refuzau sa participe la cultul imparatului si asa cum aprecia Libanius, in mod corect, aveau sa puna umarul la disparitia imperiului: "Cel mai tare imi atrage atentia ciudata lor lipsa de speranta in aceasta viata si accentul exagerat pe care-l pun pe o viata urmatoare, dar a trai continuu cu ideea eternitatii este o limitare spirituala si presupune nefericirea omului in viata cotidiana pentru ca nu priveste niciodata cu adevarat aceasta lume minunata ci numai obscura poarta prin care crede ca va pasi intr-o zi…
Felul meschin al crestinilor ma deconcerteaza - modul in care resping aceasta lume pentru alta care este - ca s-o spunem cu tact - improbabila. Este important sa ne opunem arogantei lor intelectuale care de cele mai multe ori semana cu nebunia. Ni se spune ca exista un singur drum, o revelatie, a lor. In niciuna din diatribele lor nu se intalneste modestia si intelepciunea unui Platon sau lumea de carne si spirit cantata de Homer...
Nu am gasit nimic bun in acest sistem religios in afara de ceea ce au asimilat din vechile noastre obiceiuri si de logica elenistica pe care o folosesc pentru propriile lor scopuri. Totusi, acum nu am nicio indoiala, crestinii vor predomina. Iulian a fost ultima noastra speranta si s-a dus prea repede.
"
Cunoastem toleranta crestina: cruciade, inchizitie, evrei persecutati,"omorati-i pe toti, Domnul ii va recunoaste pe ai Sai".
Asadar, iubiti credinciosi, incercati sa fiti onesti cu voi insiva cand atribuiti unor credinte din epoca bronzului valori moralizatoare inexistente. Nu uitati ceva important: nestiinta nu-i o dovada, ignoranta nu e un argument.

Comentarii

Bezbojnicul a spus…
Paralela dintre crestinii de de mult si musulmanii europeni actuali este interesanta. Mai ales cand ma gandesc ca parabolanii din Agora semanau foarte mult cu talibanii, sau cu "Politia pentru prevenirea Viciului si promovarea Virtutii" din Ar. Saudita.
Unknown a spus…
Progresul umanitatii? O gluma proasta.

Umanitatea nu progreseaza doar evolueaza la nimereala.
Anonim a spus…
"....a crede fara a cerceta e dovada unei imbecilitati fara margini."

Mai cercetează istoria imperiului bizantin şi a Constantinopolului(cea mai râvnita cetate, la vremea ei....)
Anonim a spus…
“Prin căutarea adevărului, creştinismul a făcut posibilă lipsa unei credinţe în divinitate. Consecinţa tîrzie a credinţei creştine îşi găseşte expresia completă în ateism – aşadar, dacă trăim într-o lume fără divinităţi, trebuie să fim recunoscători creştinismului”.

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ateism-si-adevar-cu-motet-si-concert-23581.html