Treceți la conținutul principal

Din nou despre moralitate

Dacă morala ar fi inspirată de religie, ar fi jale, fiindcă fiecare religie vine cu anumite principii care contravin fie celorlalte religii fie normelor contemporane (în ţările musulmane radicale încă se omoară oameni cu pietre pentru blasfemie, de exemplu).

Spre surprinderea tuturor crestinilor, moralitatea lumii actuale dar si principiile drepturilor si libertatilor individuale nu se bazeaza nicidecum pe vreo iluzorie temelie crestina. Biblia inseama mai mult decat predica de pe munte si indemnul "iubeste-ti aproapele". Am vazut cum rezista cateva din cele zece porunci la o analiza critica, aici.
Si nu spuneti, iubiti crestini ca unele lucruri trebuiesc luate metaforic, si nu aduceti scuza penibila "asa erau vremurile".
Unul din atributele lui Dumnezeu este acela de a nu se putea insela. El nu putea sa aprobe cu bucurie genocidul unor popoare acum cateva mii de ani, iar acum sa isi schimbe subit opinia. De fapt Biblia arata exact cum ne asteptam sa arate orice scriere a unor popoare din epoca bronzului. Da, in conditiile astea merge scuza cu vremurile. Insa voi pretindeti ca Biblia este "cuvantul Domnului".
Dacă alegeti absolut arbitrar ce porunci ori sfaturi să respectati atunci cand va raportati la valorile societatii moderne, nu puteti pretinde ca morala societăţii moderne este inspirată din valorile crestine.
As merge chiar mai departe de atat si voi afirma ca principiile si valorile crestine se modifica odata cu evolutia societatii moderne. De pilda nu ati mai ars de ceva vreme vreun eretic pe rug. Ori jupui si taia in bucati vreun invatat. Sunteti inca extrem de intoleranţi faţă de alte religii, faţă de minorităţile sexuale, faţă de ştiinţă, fata de libertatea spiritului. Pronosticul meu este ca veti deveni din ce in ce mai toleranti, din nevoia de a supravietui ca religie.
Ati avut doua milenii sa va impuneti valorile morale. Tot ceea ce am vazut a fost un lung sir de razboaie cu motivatie tribala (noi vs ei), sclavie, crime si dictaturi coloniale. Lumea inca sangereaza datorita influentei voastre. Ati facut destul, e timpul sa va retrageti.

Libertatea voastra se termina acolo unde incepe libertatea mea. Moralitatea lumii contemporane se bazeaza pe dreptul la proprietate si pe posibilitatea de a face orice atata vreme cat nu provoci vreun neajuns altei fiinte umane (prin asta cititi a nu-i ingradi libertatea aproapelui tau, care are posibilitatea sa si-o foloseasca la randul sau dupa cum crede de cuviinta).

Am auzit de fiecare data cum crestinii se lamenteaza vis-a-vis de presupusa decadere a omului. Si ca lumea se indreapta cu pasi grabiti spre autodistrugere. Am discutat de asta de cateva ori.
Intrebarea pe care nu am pus-o pana acum este alta: de ce va deranjeaza ipotetica distrugere a lumii acesteia?
De ce va sperie gandul ca se va sfarsi o lume pe care oricum o detestati?
Ar trebui sa va bucure perspectiva venirii apropiate a izbavirii si implinirea promisiunii de viata vesnica.
Doar moartea este calea spre adevarata viata, spuneti voi..

Comentarii

godless1859 a spus…
Stai calm ca n-ai convins nici un crestin.
Textul e prea tehnic pentru ei.
adevarul e la mijloc a spus…
cititi si dati mai departe...poate ca cei ce au urechi de auzit,isi vor folosi capul ca sa inteleaga...
http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_De_ce_le_frica_preotilor_spuna_deschis_ce-i_macina-_Despre_lasitatea_din_Biserica_0_196180766.html
Anonim a spus…
da, ma tem ca nu convingi vreun crestin, desi poate totusi, cine stie? si eu am fost crestin si citiind din multe surse si pe mai multe teme, punandu-mi mereu intrebari, incercand sa inteleg totusi ceva din evolutie si stiinta in general, dar nu numai, treptat am inteles cat de cat ca realitatea e mult prea departe de ce inseamna religia crestina, din prea multe puncte de vedere ca sa le enumar aici.
bravo! continua sa postezi, oamenii se mai si trezesc din acest somn colectiv al ratiunii, cateodata...
Sunt doar... a spus…
Godless1859: poate e tehnic textul, dar macar unii dintre crestini poate nu sunt pierduti in totalitate. :)
In rest sunt linistit asa cum numai un ateu poate fi: impacat cu mine insumi si cu lumea in care traim. Incercand sa fac bine pentru ca asa simt si nu pentru ca ma ameninta cineva cu "plansul si scarsnirea dintilor".
Oare cati bani a donat Biserica pentru sinistratii din Haiti? Au milostenia nu era o virtute? Sau pretuite in sanul Bisericii au devenit alte lucruri mai lumesti, cum ar fi spaga, nepotismele si duplicitatea asa cum se pare ca se petrece in ultima vreme?
Unknown a spus…
Cum sa-i convingi cand sunt in marea majoritate sub efectul celui mai puternic drog, irationalitatea?
Acum cateva clipe demontam pe siteul aluia de se dadea dastept p'aci o pretinsa "vorba de duh" a lui Malraux.
Cum pot deforma astia faptele, vorbele, cat de mult pot minti grupa-mare, doar se vor potrivi cu modul lor cre(s)tin de a vedea lumea.
Bine, la ala e incultura cat cuprinde si ifose si mai si. Ghinionul lui ca am terminat o facultate cu specializarea pe literatura franceza. :P

Oricum, daca vreti sa va amuzati, bagati o geana http://irinoiucristi.blogspot.com/2010/01/se-ingroasa-gluma-big-trouble-in-little.html
Insa, fiti rabdatori precum Isusul de pe cruce, comentariile sunt moderate precum indexul lucrarilor eretice de la catolici. Adica nu apar decat alea care-i convin.
Hi hi hi hi
Unknown a spus…
pff.. toti suntem irationali de la un anumit punct.

Pentru ca nu poti face argument regresiv te vei opri la un punct in care vei lua o axioma fara sa o demonstrezi si te vei baza ex cathedra pe un specialist care sustine acea axioma.

Diferenta este de pragmatism, crestinul face argument in cerc, omul rational face argument axiomatic incepand din iratiune.
Sunt doar... a spus…
Subscriu la ce spui, Lex. Totusi, parca la crestini se poate emite fara teama de a gresi, teoria conforma careia "cantitatea de prostii si irationalitate imprastiata de credincios creste direct proportional cu atasamentul acestuia la dogma"
Unknown a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pappy a spus…
Iar bati campii cu gratie... Moralitatea trebuie sa fie aceeasi pentru toti si in mai toate religiile de larga raspandire asa si este...

Mereu aceleasi texte rasuflate. Nu vei convinge niciodata un OM ca nu mai exista cirve sau curvari si ca lesbianismul sau homosexualitatea.

Vei convinge in schimb, lesbienele, homosexualii, curvarii si curvele ca ai dreptate. Mare realizare ce sa iti povestesc...

In ceea ce priveste ateismul am mai spus. Este cea mai mare sa ingradesti imaginatia si spiritul unui o, prin al reduce la el insusi si a-l face mic si de nimic...

Nimicurile vor sa se simta mari? Nu au decat... Dumnezeu va indeamna la pocainta si la constientizarea pacatului dar voua va place balacareala in noroi...

Sa fiti sanatosi si sa va fie luminati ochi mintii. Pentru ca acum vedeti doar cu ochii de carne... Plang omul care crede doar ce vede si nu mai poate sa isi inchipuie nimic altceva decat fiare si plasticuri ingramadite organizat in tehnologii...
Pappy a spus…
Aaaaa.... Imi place teorema aceea cu irationalitatea... Cum ca a fi crestini inseamna a fi irational... ma umfla rasul... Daca ati strabat sistemul de referinta nu inseamna ca este si cel real...

Desigur eu sunt un irational si un needucat... nici la tehnologii nu ma pricep... Am venit acum cu pluta din Togo... :))
Unknown a spus…
Ce vorbesti? Nici mie nu-mi plac curvele sau homosexualii dar asta nu inseamna ca moralitatea crestina e buna, la fel cum nici alta nu e buna.

Ateismul nu e nici reducere ci o idee ca orice alt tip de idee.

Dumnezeu este o falsa reprezentare a realitatii.
Unknown a spus…
Hi hi

Se pare ca asta micu' si perversu' citeste Biblia foaaarte pe diagonala, in genul inchizitorilor din Evul Intunecat.
Uita cat de tolerant era Isusul lui cu talharii, vamesii si femeile pierdute. Uita ca tocmai crestinismul "adevarat" spre care asspira el e religia tolerantei, a umilintei, a acceptarii greselii aproapelui. A iubirii.

Tipul asta simpatic foc nu afirma ca e bine sa fii homosexual sau lesbiana, ci doar ca e treaba fiecaruia sa faca ce pofteste.
Stii ceva? Asa ar fi spus si Cristos daca ar fi acum pe Pamant. Tu esti insa ingust la minte si accepti invataturile lui Saul. Apropo, stii ca una din teorii este ca faimosul apostol care a schimbat din temelii tot crestinismul si pe care il admiri tu atat de mult, cu siguranta, se pare ca era un homosexual reprimat?
Pe bune, mai citeste :)
Iar la faza cu Malraux esti penibil, o dai pe dupa gardul ala vopsit cu gratie...crestina :P
Irational, desigur. De ce nu lasi toate comment-urile la liber, ca pe toate blogurile care se respecta? Teama ca adevarul ar putea sa iti dea o senzatie inconfortabila, nu?