Treceți la conținutul principal

Bart Ehrman despre Noul Testament

Cursul complet sustinut de Bart D. Ehrman la Stanford, in care vorbeste despre Noul Testament si modificarile aduse acestuia de-a lungul timpului, prin greseli umane sau politica ecleziastica. O critica textuala a unei carti pe care crestinii o considera cuvantul lui Dumnezeu.

Multumesc FluxMagnetic :)



Celelalte noua fragmente le gasiti pe YouTube, titrate. Neaaparat de vazut.

Comentarii

Unknown a spus…
Excelent.
Daca ai putea posta si cateva clipuri cu Hitchens ori Dawkins, ti-as fi recunoscatoare. Mi-e lene sa le caut la TLP.
Faci o treaba buna. Si crede-ma, merita sa continui. Am plecat din 1996 din Romania si din ce vad, lucrurile merg din rau in mai rau pe acolo. Ciudat e ca oamenii sunt mult mai intoleranti si mai abrutizati de religie si dumnezei decat erau in anii '90.
Sa fie vinovata lipsa de orizonturi viabile, lipsa de alternative? Asta ii face sa se refugieze intr-o lume iluzorie?
Sunt doar... a spus…
Multumesc pentru incurajari. Atata vreme cat voi avea ce sa spun, voi spune, fii fara grija.
O sa-i postez si pe Dawkins, Hitchens, Feynman ca si pe toti ceilalti eroi ai umanitatii.

Situatia din Romania? Greu raspuns. In principiu vinovatii sunt usor de gasit: clasa politica s-a complacut intotdeauna intr-un concubinaj abject cu biserica. Un popor lipsit de educatie moderna, degraba consumator de incultura, incultura care se revarsa peste el din toate directiile, un popor care linge moaste si icoane e mult mai usor de prostit.
Dar, adevaratii vinovati suntem noi insine. Care am uitat sa ne intrebam, care am adormit spiritul critic si preferam sa credem in iluzii.
ionut a spus…
"Rastalmacindu-L pe Iisus" mda.
Nu degeaba scrie in Biblie undeva " ...rastalmacind scripturile spre a lor pierzare" si in alta parte "... ratacind pe altii si rataciti fiind ei insisi".
Anonim a spus…
Nu crezi ca ai fi mult mai obiectiv daca ai posta si videourile cu raspunsurile pe care si le-a primit Bart de la Peter J Williams, Peter M Head, Daniel B. Wallace, Craig Evans etc? De fapt l-am verificat pe Bart si in anumite probleme punctuale nu reda corect textul biblic (de ex. naratiunea din Luca 2, cu Isus la Templu, o povesteste intr-o prelegere, dar se pare ca nu se stie ce spune textul biblic). Asculta prelgerea de la Standford cu texul biblic in mana si cu opiniile altor textologi de marca care nu sunt de acord cu Bart.
Anonim a spus…
Pana la urma ce facem cu Bart? Ma uit la comentariile de pe blogul dumneavoastra si nu vad decat ignoranta unora care habar nu au de textologie, teologie academica, filosofie si traditie a gandirii crestine (cum ar fi Andrada) iar dumneavoastra (Sunt) vorbiti de "eroi ai umanitatii". Cu tot respectul pentru activitatea dumneavoastra pot spune cu certitudine ca habar nu aveti de activitatea academica teologica, filosofica, istorica (si textologica) a unor mari (si multi) erutidi din occident. Daca din tot vestul l-ati remarcat numai pe Bart slujiti unei cauze a-rationale.