Treceți la conținutul principal

Pentru crestinii onesti

Stimati crestini: in aceste clipe sunteti in fata unui monitor, si benficiati de o conexiune la internet. Va gasiti probabil intr-o incapere incalzita, aveti un televizor acasa si folositi in mod uzual unul ori mai multe computere. In bucataria dvs se gaseste probabil un cuptor cu microunde, statistic vorbind este probabil sa aveti si o masina de spalat pe undeva prin casa, poate si un autoturism personal. Toate acestea va fac viata mai comoda, mai usoara, va lasa sa va concentrati energiile creatoare (nu, nu flacara violet) asupra aspectelor personale ale vietii, in ultima instanta contribuie daca nu la crearea unei stari de fericire, macar a unei senzatii de "bine". Ele au aparut in viata voastra nu ca urmare a vreunei religii, nici a Sfintilor Parinti, sau a unui saman, imam, preot, guru ori iluminat, ci datorita Stiintei. Ganditi-va la asa.

Tot ce am spus mai sus nu este insa decat o introducere, o incercare de a demonstra urmatoarea afirmatie: sunteti niste oameni educati, cu inteligenta cel putin medie, usor peste medie sau ridicata. Nu ma adresez nici "taranului iluminat de absolut" al "marelui filosof" Tutea, nici vreunei babe murdare pe picioare, degraba lingatoare de moaste.

Daca cititi aceste randuri, voi presupune in lumina a ceea ce am scris mai sus, urmatoarele: sunteti un om modern, traiti in realitatea cotidiana si aplicati simtul critic, logica si ratiunea vis-a-vis de ceea ce vedeti, simtiti si traiti in viata de zi cu zi. Viata si cariera cer asta de la dumneavoastra in permanenta.

Asa ca, haideti sa facem un efort impreuna si sa aplicatm aceleasi principii logice, acelasi simt critic si aceeasi doza de ratiune si credintei dumneavoastra. Incercati sa va raspundeti onest urmatorului set de intrebari simple despre religie:

1. Credeti in puterea rugaciunii, ca Dumnezeu poate vindeca boli incurabile, implini dorintele fiecarui credincios DACA acesta vine cu sufletul curat si smerit in fata puterii celui prea inalt.
Intrebarea mea este: de ce nu vindeca Dumnezeu de pilda o mana sau un picior amputat?
Nu, nu sariti de pe scaune. Nu e o intrebare tendentioasa. Pur si simplu stim ca Dumnezeu este omnipotent. Universul este la picioarele Sale. Ar fi o nimica toata pentru omniprezentul Duh Sfant, nu credeti?
Sa intelegem ca persoanele care au o asemenea problema fizica sunt exclusi din planul de miracole al lui Dumnezeu, chiar daca se roaga cinstit si plini de credinta?
Sunteti niste oameni inteligenti, asa cum am demonstat mai sus. Iata o problema logica: pe de o parte credeti ca Dumnezeu POATE si chiar FACE miracole, dar doar pentru unii. Probabil ca veti rationaliza spunand "necunoscute sunt caile Domnului", si veti pretinde ca acesta are un plan special cu oamenii respectivi. In fine, sa trecem mai departe.

2. Dumnezeu este bun si iubitor si are grija de nevoile si dorintele sincere ale copiilor sai
Intrebarea este: de ce lasa Dumnezeu atatia oameni sa sufere de boli, foamete si se intampla atat de multe dezastre in lume?
Ganditi-va pentru o clipa de ce i-ar pasa lui Dumnezeu daca un student ia sau nu examenul, ori daca seful va va acorda ori nu marirea de salariu atata vreme cat El e surd si orb la disperarea unor oameni cu adevarat disperati? Nu mi se pare o atitudine pe care o poti asocia unui Dumnezeu drept si iubitor. Dar, cel mai probabil veti veni cu scuza intalnita si la intrebarea unu, aceea cu planul maret pe care mintea umana nu il poate cuprinde. Ok, sa continuam

3. Sa citim Biblia, cuvantul Domnului. Vom descoperi lucruri uimitoare:
- cei care vor munci in ziua de sabat sa fie ucisi (Exod 35:2)
- adolescentii neascultatori vor fi pedepsiti cu moartea (Deuteronomul 21:18-22)
- daca un barbat si o femeie fac sex, pedeapsa e tot moartea (Levitic 20:10)
- in mod asemanator, daca o fata nu e virgina cand se casatoreste, va fi omorata (Deuteronomul  22:13-21)
Si asa mai departe sunt MULTE versete ca acestea. Intrebare: de ce ar dori Dumnezeu, creatorul Universului, sa ne ucidem semenii pentru lucruri atat de minore, atat de insignifiante?
Adica, trebuie sa mor pentru ca... am lucrat intr-o zi nepotrivita a saptamanii? De fapt e.. o nebunie, iar voi, ca oameni inteligenti realizati asta. Asa ca veti veni cu alta explicatie: "Cristos prin Noul Testament a schimbat legea", uitand in mod convenabil chiar cuvintele Sale prin care afirma contrariul

4. De ce Biblia, "adevarul suprem", contine atatea aberatii din punct de vedere stiintific?
Stim ca Adam nu a fost creat din tarana, ca potopul asa cum il descrie Biblia nu s-a intamplat, ca Pamantul nu e sprijinit pe stalpi ca cerul nu are ferestre si Iona saracul nu putea trai in burta vreunui peste.
Acestea sunt doar cateva exemple luate la intamplare. Stim ca cei care au scris cartea sfanta au fost inspirati de duhul lui Dumnezeu. Iar omniscientul Dumnezeu nu ne-ar transmite neadevaruri. Si de ce Dumnezeu cel drept e un fervent aparator al sclaviei in Biblie?

5.  De ce atat de multe lucruri rele se petrec oamenilor BUNI din Biblie? Cititi pasajele in care se povesteste de pilda aventurile bietului Iov si bizarul concurs intre Dumnezeu si Diavol.

6. De ce niciun presupus miracol al lui Isus nu apare povestit in alta parte decat in Biblie? De ce insasi existenta lui este "dovedita" prin niste pasaje obscure adaugate de calugarii Evului Mediu in scrierile lui Flavius Josephus?

7. De ce ar dori Isus sa-i mananci trupul si sa-i bei sangele intr-un bizar ritual intalnit si la alte zeitati din antichitate? Adica Dumnezeu omnipotentul si omniscientul se deda la un ritual aproape canibalic, ce te-ai astepta sa il gasesti practicat mai degraba de vreun cult satanist.

8. De ce crestinii divorteaza la fel de des ca si practicantii altor religii? ... ori precum ateii de pilda.
Caci se spune "ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta". Asadar, omnipotentul Dumnezeu isi arata neputinta?

9. Intorcandu-ne la rugaciune...Dumnezeu e omnipotent si ominiscient. Asta neaga oarecum asa zisul liber arbitru pe care se spune ca il ai. Si, daca te rogi, de ce te-ar asculta pe tine si si-ar schimba decizia? Daca el nu poate gresi, inseamna ca a luat deja o hotarare corecta; schimband-o pentru ca asa vrei tu, ar inseamna ca el sa recunoasca ca a gresit, ceea ce neaga insasi unul din atributele Sale fundamentale.

Comentarii