Treceți la conținutul principal

Moralitate crestina

Crestinii infiereaza presupusa decadenta morala a societatii contemporane (desi umanitatea a atins in zilele noastre cel mai avansat nivel de dezvoltare din intreaga sa istorie). Ei spun cu patos ca traim "zilele de pe urma", uitand convenabil ca nimeni altul decat cel pe care il cred mantuitor a spus ca nimeni nu stie cand va veni acea vreme. Calamitati naturale, epidemii, razboaie si tragedii de tot felul (care s-au petrecut si in trecut la fel de des, ba chiar mai des decat acum) sunt aratate cu degetul si prezentate ca dovezi ale apropierii momentului judecatii divine.


Aceiasi crestini ne mai spun ca principalele cauze ale clamatei decaderi morale a lumii este “indepartarea de Dumnezeu, nesupunerea fata de cele 10 porunci ale sale”. Mai au tupeul sa afirme ca ateii nu sunt oameni morali si pretind ca adevarata corectitudine morala este credinta in Dumnezeu si respectarea poruncilor sale. Cati dintre crestini cunosc cu adevarat cele zece porunci in varianta biblica? Asa ca m-am gandit sa ii ajut si sa aprofundam impreuna in acest articol moralitatea catorva dintre cele zece porunci.


1. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.
Paradoxal, pedeapsa pentru aceasta infractiune este moartea. Dumnezeu in benevolenta lui te indeamna sa ii ucizi pe cei care sunt de alta parere. Mi se pare ca isi incalca propria porunca, arhicunoscuta "sa nu ucizi". Sa vedem:


De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu şi părinţii tăi nu i-aţi ştiut, Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului, Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi; Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul“ (Deuteronomul 31:6)
Bun exemplu de moralitate. Datorita interpretarii celor de mai sus, s-au putut justifica orice pogromuri, masacre si toate formele de intoleranta crestina pe care le-a vazut istoria.


2. Păzeşte ziua odihnei, ca să o ţii cu sfinţenie, cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. Şase zile lucrează şi-ţi fă toate treburile tale; Ziua a şaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău.
Trecem peste faptul ca un Dumnezeu atotputernic a avut nevoie de o zi sa se odihneasca dupa crearea lumii. Chiar mai credeti insiruirea de basme din Geneza? Dar sa nu divagam. Care e pedeapsa pentru incalcarea interdictiei de a munci? Ati ghicit, moartea:


"Cel ce o va întina, acela va fi omorât; tot cel ce va face într-însa vreo lucrare, sufletul acela va fi stârpit din poporul Meu; Şase zile să lucreze, iar ziua a şaptea este zi de odihnă, închinată Domnului; tot cel ce va munci în ziua odihnei va fi omorât."
Excelent exemplu de bunatate divina! Personal sunt transfigurat de benevolenta zeului desertului.


3. Sa nu ucizi
Crestinii se bat cu caramida in piept, interpretand aceasta porunca ca pe o interzicere categorica a divinitatii, o invoca in orice situatii cum sunt eutanasia si chiar avortul in primele saptamani de gestatie. Dar am vazut mai sus cum El insusi indeamna sa fie omorati toti cei care-i incalca poruncile. Acelasi Dumnezeu benevolent cere asasinarea copiilor neascultatori, a fetelor care nu ajung virgine la maritis, a celor care fax sex liber , a femeilor violate care nu tipa in timpul violului, a ghicitorilor, a prezicatorilor, a fermecatorilor, a magilor, descantatorilor, vrajitorilor si a multor, multor altora. Biblia devine un indreptar al crimei.


4. Sa nu furi. 
Ce putem spune despre asta? Noi nimic, sa vedem Biblia ce spune in detaliu:


Numai femeile şi copiii, vitele şi tot ce este în cetate, toată prada ei să o iei pentru tine şi să te foloseşti de prada vrăjmaşilor tăi, pe care ţi i-a dat Domnul Dumnezeul tău în mână. Aşa să faci cu toate cetăţile care sunt foarte departe de tine şi care nu sunt din cetăţile popoarelor acestora. Iar în cetăţile popoarelor acestora pe care Domnul Dumnezeul tău ţi le dă în stăpânire, să nu laşi în viaţă nici un suflet;


Parca sunt instructiunile din Ali Baba si cei 40 de hoti. Dar sa continuam..


5. Să nu pofteşti femeia aproapelui tău şi să nu doreşti casa aproapelui tău, nici ţarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tău!
Observam ca femeia e situata pe acelasi palier valoric cu robul si asinul. Pentru detalii despre locul femeii puteti citi si aici. Crestinii din zilele noastre tind sa fie consecventi in aprecierea fiintei cu care ar trebui sa imparta in fiecare zi binele si raul.


Acesta este cel mai bun efort in materie de moralitate, de etica si de lege pe care il poate oferi Dumnezeu, fiinta atotstiutoare, benevolenta si omnipotenta? O insiruire de porunci patetice, primitive, sexiste, sclaviste, discriminatorii si intolerante?
In numele acestui cod moral cei mai buni dintre noi au fost ucisi si prigoniti timp de milenii? In numele acestul Dumnezeu, Cristos spune ca nu a venit sa schimbe legea ci sa o implineasca? Si, de ce a plecat el mut spre moarte ca sa fim absolviti de un pacat imaginar pe care tot el l-a descoperit si condamnat?

Comentarii

Anonim a spus…
Stima.
Cred ca te inseli, o spun cu tot respectul.
Ceea ce ai expus aici este morala iudaica. Tot ceea ce citezi este din Tora - תורה - Tanah.
Iar atributele pe cere le transpui in comentariu/ comentarii miros tare-tare rau a antisemitism.
Este un blog antisemit, cumva? Pentru ca aceste critici ataca traditia mozaica si tot ce tine de Israel.
Sunt doar... a spus…
Departe de mine a ataca poporul evreu. Ba chiar am condamnat antisemitismul. Iti recomand serialul in mai multe parti, "crime in numele lui Dumnezeu". Prima parte aici:
http://highmage.blogspot.com/2010/01/crime-in-numele-lui-dumnezeu.html

Tot ceea ce am citat acolo este luat din vechiul testament, acesta fiind parte integranta din Biblie.
Anonim a spus…
Eu inteleg de unde ai luat asta dar tot ceea ce citezi este luat din Tora - Cartea Sfanta a Evreilor. Si toate criticile adresate textului si implicit crestinilor (de care vorbesti) de fapt se adreseaza, logic, Poporului lui Israel. Caci Tanah-ul este Cartea Poporului lui Israel, este cartea data de Hashem - Domnul Dumnezeu pe muntele Sinai lui Moshe.
Criticile pe care le vad scrise sunt critici Antisemite caci critica tendentios si violent o Traditie Mozaica si o Istorie Sfanta a Israelului.
Cer sa se inceteze asemenea tendentiozitati.
Zivchei Elokim ruach nishbara
Shabat Shalom
Anonim a spus…
despre religia evreilor:

http://pages.videotron.com/rica/Iudaismul.Jurnal.Intim.htm
Anonim a spus…
Citate din link-ul anterior:
"popii evreilor s-au folosit de credulitatea şi propensiunea spre superstiţii a concetăţenilor lor pentru a-şi asigura o viaţă de rentieri şi o pensie pe viaţă lor şi copiilor lor "
" Legile naziste de puritate rasială au un precursor valabil în aceste măsuri ale religiei iudaice"
" fanatismul reformatorilor Ezra şi Neemia"
Etc, Etc, Etc.
Se vede clar antisemitismul acestui blog. Credeam ca mi se pare.
Un portal de ura antisemita?
Sunt doar... a spus…
si..ce-are pagina respectiva cu blogul meu? esti incoerent.. ai pus o pagina acolo care poate sa contina orice din punctul meu de vedere, si o apologie a religiei vodoo. Care-i legatura de cauzalitate intre acel site si acesta?

Cu privire la criticile anterioare: Crestinii isi asuma corectitudinea si validitatea perceptelor din Vechiul testatament.
Iti recomand din nou sa citesti postarile in care condamn antisemitismul si holocaustul
Anonim a spus…
nu eu am pus link-ul
Sunt doar... a spus…
Atunci cine l-a pus? Sunteti doi anonimi? Devine amuzant :))
eeuu a spus…
Sunt miliarde de anonimi. Asta e amuzant! Daca-mi spun eeu nu mai sunt anonim?
Ce rost avea sa pun un text care injura religia mozaica cand eu tocmai asta reprosez textelor de mai sus?
Nu sunt schizofrenic.
Cat despre infierarea antisemitismului: e usor sa repudiezi antisemitismul si, din nestiinta, sa critici tendentios o intreaga Traditie Mozaica. Caci prin atacarea textelor Torei acuzandu-le de insuficienta formativa si instigare la crima se ataca de fapt un intreg popor ce considera Tanah-ul drept Carte Sfanta.
Adica, pe scurt, ca se vede ca nu se intelege: poporul Israel are o Carte Sfanta si conform acestei Carti el s-a dezvoltat si se mentine in istorie. Si aici se ataca aceasta Carte deci si acest popor. Caci a fi evreu inseamna a face parte dintr-o Traditie ce este creata si mentinuta prin aceasta Carte pe care voi o considerati drept criminala.
Fiind impotriva Torei esti de fapt impotriva lui Israel. Si asta este antisemitism.
Poate n-ati auzit dar antisemitismul este pedepsit penal cu inchisoarea. Imi pare rau ca trebuie sa va adic asta la cunostinta dar vad ca nu prea stiti multe desi blogul se numeste Stiinta, Ratiune,...
Vedeti ca in butoanele din susul pagini este unul care se numeste "Raportati un abuz".
Nu mai folositi citate din Tora/ Tanah pentru a culpabiliza un intreg popor. Altfel veti fi raportat.
Pezevenghiu a spus…
[Ceea ce ai expus aici este morala iudaica. Tot ceea ce citezi este din Tora - תורה - Tanah.]
Fireste. Este baza Vechiului Testament. Parte a Bibliei. Cartea de capatai a crestinismului.
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=17&cap=13#9
Pezevenghiu a spus…
[Fiind impotriva Torei esti de fapt impotriva lui Israel. Si asta este antisemitism.]
Faine si perfide insinuari si devieri de la subiect; si as spune ca-s demne de si tipice unui crestin fanatic, insa a nu cunoaste cuvantul Bibliei, fie ca e vorba de VT sau NT il exclude din categoria asta. Sau nu?
Sunt doar... a spus…
Anonime eeuu, faci o confuzie religioasa grava: identifici un popor cu o anumita credinta. Am prieteni buni evrei, chiar si in Israel. Admir tenacitatea cu care poporul israelit isi pastreaza locul in lume si in istorie fiind atacat din toate partile de tot felul de inamici.
Tu pui egalitatea intre Torah si Talmud (interpretarea Torah) si poporul evreu. Asta e greseala ta. Pot ataca orice zeu poftesc. Daca coincidenta face ca Elohim, Adonai, Yahveh e aceeasi persoana ci zeul crestin, ce poftesti sa fac? Asta nu ma face antisemit. Pentru ca poporul evreu nu are nimic in comun cu zeul desertului.
Eu pot si ma simt obligat sa atac crestinismul, iudaismul, islamul, zoroastrismul, samanismul,.... (pune tu aici ce religie vrei). Pot ataca TOATE religiile care inrobesc spiritul uman. Asta inseamna a fi rational. Asta inseamna a imbratisa valorile umaniste. Pentru ca superstitia de orice natura transforma omul in sclavul ei.
Acum ramane sa spui ca sunt rusofob, romanofob, anti-american, anti-iordanian, anti-iranian, anti- (la fel pune ce vrei tu in locul parantezei) pentru ca atac crestinismul ortodox, pe cel protestant, islam-ul sunnit si pe cel siit.
Ai inteles eroarea logica pe care o faci?
Daca nu, esti invitatul meu sa raportezi site-ul meu unde vrei, dar nu ne mai stresa cu erori de logica.
Stii ce cred eu? Ca esti un crestin care se ascunde in spatele unui paravan convenabil pentru ca nu are ce spune in apararea propriei sale religii
Bezbojnicul a spus…
@eeuu
http://en.wikipedia.org/wiki/Who_is_a_jew
Vezi ca problema "cine este/nu este evreu" nu tine doar de definitia ta. A fi evreu se poate defini si genealogic sau cultural nu neaparat religios, cum mincinos afirmi tu.

Dau un exemplu: am o prietena. Evreica cu ambii parinti evrei (bunicii la fel, etc). Bunica ei e supravietuitare a lagarelor naziste. Ea tine sarbatorile, cunoaste cultura evreiasca, dar nu crede in Divinitate, nici macar in YHWH. S-o sun sa-i spun ca, potrivit tie, nu este evreica?
eeuu a spus…
A fi evreu inseamna a fi in legatura cu legamantul pe care Dumnezeu l-a facut cu Avraam. Anume a fi circumcis. Cum toti evreii sunt circumcisi datorita acestui legamant inseamna ca a fi evreu este a avea pe Domnul Dumnezeul lui Israel ca singur Domn. Si inseamna a avea Tora si Tanah-ul ca Lege. Tu cand ataci Tora ataci poporul evreu deci esti antisemit.
Nu, n-am inteles unde este eroarerea de logica pe care zici ca o fac.
Zici ca esti umanist. Despre care Umanism vorbesti aici?
Despre umanismul antic, umanismul, scolastic, umanismul iluminist, umanismul post-modern sau umanismul realist-socialist?
Sunt multe umanisme.
Reiau: prin textele scrise ataci in primul rand pe evrei nu pe crestini caci Tora este Cartea evreilor.
Elohim, Adonai, Yahveh nu este totuna cu Dumnezeul crestinilor. Sunt descrieri diferite. Cum poti spune unui evreu ca Dumnezeul lui este acelasi cu Dumnezeul crestinilor??? Pai Iisus Hristos tocmai de asta a fost rastignit pentru ca a zis ca este Dumnezeul Legii.
A fi rational inseamna sa ataci toate religiile? Despre ce fel de ratiune vorbesti? Despre ratiunea suficienta, ratiunea pura, ratiunea practica sau despre ratiunea de a fi?
Poti sa ataci ce vrei dar vreau sa amintesc ca altii au atacat in numele ratiunii insasi umanitatea si au ucis miliane de evrei si milioane de crestini si milioane de budisti si milioane de chinezi(de orice religie ar fi).
Chestia cu atacatul duce imediat la ura si de la atac verbal la crima nu e mare distanta.
Cat despre spiritul uman inrobit, cine il inrobeste?
Iudaismul exista de 6000 de ani si vine cineva acum, de 200 de ani, sa ma elibereze?
Pe cine vreti voi sa eliberati? ca de 200 de ani toti cei care au vrut sa elibereze au ucis milioane de oameni.
Asta da eliberare.
Revin: incetati cu tendentiozitatile antisemite si cu atacurile la adresa Traditiei Mozaice si nu mai citati din Tora.
Cat despre Stiinta, Ratiune... mai puneti mna pe o carte si nu mai faceti copy-paste de pe net.
Adio.
Nu uitati sa parasiti antisemitismul de care sunteti imbibati. Altfel veti avea de suferit (nu din partea mea).
Cat despre crestinism... vorbiti de crestinism nu despre iudaism. Ce treaba au cuvintele scrise in articol cu crestinismul? Sunt legi iudaice.
Patetici sunteti!
Pt bejboinic.
Prietena ta nu exista. si daca exista ce sarbatori tine? Ale cui sarbatori? Ca sarbatorile evreilor sunt SARBATORIRI ALE LUI DUMNEZEU. Adica sarbatoreste ceva ce nu exista? Pai atunci este cam zdruncinata la creier caci cum altfel poti numi pe cineva care se bucura periodic de ceva ce nu exista?
A fi evreu nu se justifica nici cultural si nici genealogic ci NUMAI religios. Caci toti barbatii sunt circumcisi (pentru ca asa a zis Dumnezeu) iar femeile... cititi Tora.
Da, Wikipedia este Stiinta, si Ratiunea de aici.
Patetici!
Adio.
Unknown a spus…
Eu ca nihilist in materie de moralitate, nu consider critica moralitatii crestine ca avand vreo utilitate, decat daca vrei sa ii enervezi.

Trebuie sa intelegi ca propozitiile morale in esenta sunt doar rationalizari ale sentimentelor umane, in cele 10 porunci ca si in alte coduri morale moderne sau antic e vorba de loialitate, egoism, compasiune, frica si dusmanie.

Dragostea te face sa-ti tratezi femeia ca o proprietate, sa fi egoist si sa n-o imparti cu altii din motive clar evolutionare, ca daca mai au altii parte de ea nu sti al cui e copchilu' .
Bezbojnicul a spus…
@eeuu
[Prietena ta nu exista.]
:))
Hai sǎ ridicǎm miza: "Dumnezeul tǎu nu existǎ!" (eu pot sǎ dovedesc existenţa prietenei mele, tu poti pe al prietenului tau imaginar)

Legat de restul comentariului tǎu, trebuie sǎ menţionez cǎ poţi sǎ te bucuri de cadouri, timpul petrecut cu prietenii, mâncǎruri speciale, fǎrǎ sǎ crezi în miturile sǎrbǎtorii respective. Eu mǎ bucur de cadourile de crǎciun şi ciorba de miel de paşti, fǎrǎ sǎ cred în iisus sau ta-su. La fel şi cu sǎrbǎtorile bahice petrecute cu prietenii.
Sunt doar... a spus…
@eeuu:
Aceasta va fi ultima postare in care ma adresez tie:

"A small but growing number of Israelis are vociferously opposed to circumcision while the majority of the population, from secular through to Orthodox, believe the brit-mila ceremony is an essential element of Jewish culture and religion "

^ Hilary Leila Kreiger (21 November 2002). "A cut above the rest". Jewish circumcision resource center

Deci nu toti evreii practica circumcizia si in orice caz nu toti evreii cred in Yahve. Asa ca, pur si simplu, nu stii ce vorbesti.
Bezbojnicul a spus…
eratǎ comentariu precedent:
"tu poti pe al prietenului tau imaginar"

se citeşte:
"tu poti pe al prietenului tau imaginar?"