Treceți la conținutul principal

Stalin in tinerete

Dragi cititori, ingaduiti-mi sa va prezint un personaj controversat: Iosif Vissarionovich Dzhugashvili, zis Ivanov, zis Soselo, zis si Koba, dar cunoscut intregii lumi sub numele de Iosif Vissarionovich Stalin. Dar ce putem spune despre credinta lui? Fara indoiala , un ateu, antichrist, dusman al lui Dumnezeu , al blandului si de oameni –iubitor, crestinism. Asta e perceptia domniilor voastre despre el, nu?

Ei bine, vom face cunostinta cu atribute mai putin cunoscute din biografia sa. Vi-l prezint pe “marele generalissim” in niste ipostaze cel putin inedite: Stalin - crestinul, Stalin - conspiratorul, Stalin – jefuitorul de banci. Subiectul fiind extrem de controversat, pun la dispozitie si bibliografie, pe care neincrezatorii o pot consulta singuri.

Nascut in Gerogia, la Gori din parinti analfabeti, dar care aveau mica lor afacere, un atelier, cel mai probabil pe 6 Decembrie 1878, micul Ioseb Besarionis dze Jughashvili duce initial o viata relativ lipsita de griji, pana cand tatal sau, alcoolic, incepe sa aiba accese de violenta. (Ludwig, Arnold M., King of the Mountain: The Nature of Political Leadership, University Press of Kentucky, 2002, ISBN 0813190681 p.152)

Familia se muta frecvent in primii ani de viata ai baietelului. Dotat cu o inteligenta remarcabila, se face remarcat in activitatea scolara. Ca urmare a dorintei mamei sale, care il creste singura, Iosif frecventeaza cursurile scolii teologice din Gori, unde este mentionat frecvent ca primul din clasa sa. Iosif era un baiat “cuminte, ascultator, cu frica de Dumnezeu si vocea unui inger” (^ Montefiore, Simon. "Epilogue" (paperback). Young Stalin (2007 Costa biography winner edition ed.). Britain: Weidenfeld & Nicolson. p. 395. ISBN 0297850687.)

Datorita inclinatiei sale spre cele sfinte dar si vocii tulburatoare, intra intr-un cor bisericesc si chiar este chemat sa cante muzica religioasa la nunti. Se apuca sa scrie poezii, unele dintre ele cu tematica religioasa, activitate care ii va aduce oarecare notorietate in anii adolescentei.

Pe la varsta de 16 ani, urmand sfaturile mamei sale, adolescentul nostru este pregatit sa isi dedice viata lui Dumnezeu si urmeaza cursurile Seminarului Teologic din Tiflis, unde incepe sa citeasca carti interzise (Victor Hugo, dar si literatura marxista). Termina primul in clasa sa, dar datorita dificultatilor financiare, nu isi poate sustine examenele de absolvire. (Simon Sebag Montefiore. Young Stalin. 2007. ISBN 9780297850687).

Ca urmare, devine revolutionar si este arestat de catre Ohrana (politia secreta a tarului) si trimis cu domiciliu fortat in Siberia, de unde se intoarce in ianuarie 1904, cu ajutorul unor documente falsificate.

Urmeaza alte activitati revolutionare chiar se insoara cu prima sa sotie, il cunoaste pe Leon Trotki pe care instantaneu il si dispretuieste (iata, Stalin era consecvent), numindu-l “atragator dar nefolositor”.

Este din nou arestat, trimis pentru a doua oara in Siberia, de unde evadeaza dupa 7 luni, deghizat in...femeie. Miscarea bolsevica avea nevoie de bani pentru organizarea activitatilor subversive. Asa se deschide urmatorul capitol din viata eroului nostru…

Reintors in Tiflis, Stalin organizeaza jefuirea unui transport important de bani al Bancii Imperiale. Impreuna cu banda sa, Stalin ataca convoiul inarmat cu focuri de arma si bombe artizanale. Aproximativ 40 de oameni sunt ucisi, dar banda scapa nevatamata cu peste 250.000 de ruble (echivalentul actual al 3.4 milioane de dolari). Banii ii vor fi trimisi lui Lenin, in Finlanda, care pleaca cu ei la Geneva. Stalin si familia sa fuge din Tiflis peste doua zile.

Este mult de spus despre anii tineretii lui Stalin. S-au scris volume intregi. Multe lucruri sunt necunoscute, fiind inca acoperite de ceata de nepatruns a secretului de stat. Ce este sigur din toate astea? Avem certitudinea ca Stalin nu a avut nimic contra crestinismului, ba chiar l-a sustinut. Ruptura de crestinism s-a produs abia atunci cand conducatorul sovietic trebuia sa-si intareasca dictatura personala si toti ceilalti concurenti au fost epurati. Personajul Isus Cristos a devenit indezirabil abia cand a fost perceput ca un concurrent. Dar, nu e nicio diferenta in tratamentul aplicat lui Cristos si cel aplicat lui Blucher, Buharin ori Trotki.

Iar atunci cand Germania a lansat invazia, Stalin si-a amintit de Cristos. A redeschis bisericile, a lansat noua politica economica. L-a folosit drept aliat pentru trezirea patriotismului, a ideii de Mama Rusie ce geme sub bocancul fascist.

Stalin nu a ucis si nu a persecutat niciodata de dragul de a ucide si persecuta.


“Toate faptele, acţiunile, crimele lui Stalin au un scop precis, sunt logice şi strict principiale" (A. Avtorhanov, Enigma morţii lui Stalin, pag. 132).

Ideea crestinilor ca au fost persecutati pentru credinta lor e o pura fantezie. Au fost persecutati pentru ca Stalin avea un concurent, fie el chiar si in ceruri. Asa cum a fost persecutat de altfel si Allah, si Budha si, prin extensie toti cei ce credeau in ei.

Comentarii

Anonim a spus…
privire de ansamblu

http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_communism
Sunt doar... a spus…
Multumesc. Incerc sa evit pe cat posibil citatele din Wikipedia pentru ca nu odata mi s-a reprosat asta.
Bezbojnicul a spus…
http://bezbojnicul.blogspot.com/2009/06/religiile-politice.html

Poate te intereseaza. Poza e legatǎ de subiectul abordat.

Şi apropo, aşa îţi petreci duminicile? Zilele Domnului? :))
Sunt doar... a spus…
Ai surprins extrem de bine antagonismul NOI vs EI. Asa este si nu am nicun comentariu de facut. Multumesc pt link