Treceți la conținutul principal

Eliberarea femeii

Preluare TLP
"Ignoranţa, sărăcia şi viciile nu mai trebuie să populeze lumea. Acest lucru nu poate fi realizat prin convingere morală. Nu poate fi realizat prin vorbe sau exemple. Nu poate fi realizat prin religie sau prin lege, prin preot sau prin călău. Nu poate fi realizat prin forţă, fie ea fizică sau morală.

Pentru a realiza acest lucru există un singur mod. Ştiinţa trebuie să o facă pe femeie stăpâna propriei persoane. Ştiinţa, singurul salvator posibil al omenirii trebuie să îi ofere femeii puterea de a decide singură dacă vrea sau nu vrea să devină mamă.

Aceasta este soluţia la întreaga întrebare. Asta eliberează femeia. Bebeluşii ce se vor naşte vor fi bineveniţi. Vor fi cuprinşi de mâini binevoitoare şi alăptaţi cu fericire. Vor umple casele cu lumină şi bucurie."
—Robert Green Ingersoll, "What Is Religion?" (1899)

Ideea de căsătorie voluntară şi de femeie ca egal al bărbatului a apărut relativ recent în istoria civilizaţiei noastre.
  • Aproape 2 milenii, creştinismul nu a reuşit să primească această revelaţie din partea divinităţii: că Femeia e şi ea Om, egală în facultăţi mentale cu Bărbatul.
  • Femeia a fost mereu privită drept un organism de montă, un argat permanent al masculului, o roabă care trebuie să îşi sacrifice ambiţiile personale pentru sămânţa stăpânului ei.
  • Căsătoria nu a reprezentat decât de curând o asociere voluntară între două persoane egale.
  • Căsătoria a fost adesea ceva de convenienţă prin care femeia trecea în proprietatea soţului ei.
În lumea Islamică, unde femeia e literalmente o sclavă, teocraţii au mâna liberă să conducă ţara cu o mână de fier după bunul plac.
În lumea occidentală, fundamentaliştii creştini ar dori acelaşi lucru, şi îşi deghizează aceste intenţii sub expresii gen: "mişcarea anti-avort", "mişcarea pentru protejarea familiei", "familia, celula de bază a societăţii".
Tot acolo, Casandra, comenteaza la obiect:
"O posibila interpretare antropolgica a religiei ar sugera ca de fapt intregul sau scop este controlul asupra corpului feminin si al functiilor sale reproductive. O femeie libera si rationala este inamicul #1 al religiei. Dintr-o data se golesc bisericile, se micsoreaza nasterile/persoana, apare dorinta muncii, a sportului, a stiintei, a unor roluri de conducere - pai cum sa fie asta acceptabil? Singurul rol sanctionat de biserica este nascatoare-de-prunci, mucenita (femeie moarta in chinurile sfinte ale nasterii), calugarita, sau curva. Alege, femeie, din aceasta paleta glorioasa de optiuni. Si nu uita sa te duci la popa sa-i saruti poala in timp ce-l exciti cu povesti despre pacatele din timpul saptaminii. "

Comentarii