Treceți la conținutul principal

Stiinta la rascruce

Via HotNews


Asistam  in ultima vreme la o recrudescenta a irationalului si ignorantei in forma non-stiintei si/sau pseudostiintei. Astfel, la Televiziunea Nationala se discuta in mod serios daca Astrologia este sau nu este stiinta, exista o ofensiva pentru scoaterea teoriei evolutioniste din manualele scolare, iar unii demnitari (ex. ministri) declara in mod public ca ei cred in Horoscop si Astrologie si ca isi ghideaza comportamentele si dupa ce spun acestea si/sau au clarvazatori ca si consultanti personali etc.

Este drept ca in spatiul public fiecare poate promova ceea ce doreste, in conditiile in care respecta legea. Daca mass media privata poate alege in numele „rating-ului” sa  promoveze irationalul si chiar prostia – o face pe banii ei –, institutiile publice nu au dreptul sa faca acest lucru! Desigur, in numele libertatii de gandire, se pot aborda oricand teme de frontiera sau neobisnuite, care inca nu sunt cunoscute sau epuizate de stiinta. Dar a reinventa teme moarte (ex. astrologia) si/sau a rezolva probleme rezolvate, in spatiul public, din fonduri publice, este o irosire iresponsabila a resurselor acum cand specia noastra se confrunta cu provocari majore care ii pun sub semnul intrebari insasi existenta. 


.....
 

Ce facem noi in aceste situatii? Ne disipam resursele promovand pseudostiinta  si non-stiinta, lovind astfel in stiinta, care este singurul demers care a aratat pana acum ca in principiu poate solutiona unele din aceste probleme. Cine credeti ca va dezvolta agricultura si zootehnia? Incantatiile sau ingineria genetica? Cine credeti ca va rezolva problemele de sanatate? Conjunctia „Jupiter cu Venus in Sagetator” sau o tehnologie medicala avansata? Si putem continua cu multe astfel de intrebari.

Stiinta este un demers care rezolva probleme (teoretice si/sau practice). Nu inseamna ca a rezolvat toate problemele cu care ne confruntam si ca avem raspunsuri la toate intrebarile; stiinta este un demers continuu! Asadar, faptul ca anumite probleme nu sunt inca rezolvate de stiinta nu inseamna insa ca trebuie sa le dam pe mana pseudostiintei/non-stintei, mai ales cand acestea nu se prezinta ca alternative stiintei, ci se doresc recunoscute chiar ca parte a stiintei!


.....



Ar fi pacat ca eforturile si sacrificiile atator oameni de stiinta de-a lungul evolutiei civilizatiei umane sa fie invinse si sa paleasca in fata irationalului – prin simplul fapt ca este mai atractiv si bine promovat - acum cand avem atata nevoie de o abordare stiintifica serioasa.

Comentarii

profudereligie a spus…
Corectează te rog titlul... Mă pufnise râsul.

După ce am citit tot aticolul zâmbetul s-a şters.

Ar fi pacat ca eforturile si sacrificiile atator oameni de stiinta de-a lungul evolutiei civilizatiei umane sa fie invinse si sa paleasca in fata irationalului
Chestia asta s-a mai întâmplat, evul mediu fiind unul din momente... Probabil stă scris în stele...
Sunt doar... a spus…
Am corectat.
E trist cand aluneca degetul, si cu adevarat tragic ce se intampla in lumea de azi.