Treceți la conținutul principal

Biblia - interpretabilitate

Motto: Niciun om nu crede că Biblia afirmă ceea ce spune. El e întotdeauna convins că Biblia spune ceea ce el afirmă". George Bernard Shaw
 
In toate discutiile in care oamenii rationali fac referire la razboaie, pogromuri, crime si atrocitati savarsite in numele lui Dumnezeu, apologetii crestini vor spune mai devreme ori mai tarziu, drept argument suprem, ca toti aceia (cruciati, inchizitori, episcopi, preoti, cardinali ori simpli oameni) care au ucis si prigonit sub auspiciile crucii, nu sunt crestini, pentru ca, vezi tu, nu au actionat crestineste.
Interlocutorul nostru va fulgera insufletit de sfanta manie pe toti aceia care s-au indepartat de la "dreapta credinta" si au tarat in noroi numele lui Dumnezeu. Ei scot din palarie, precum scotea marele Houdini iepurasii, o alaturare ciudata de cuvinte: "Crestin Adevarat™" pe care ni le flutura cu mandrie in fata ochilor. Na, au dreptate. Toti cei care nu se incadreaza in worldview-ul lor particular nu sunt "Crestini Adevarati™". Orice argument ai incerca sa mai aduci, te lovesti de acest "Crestin Adevarati™", care pare solutia la toate problemele si contradictiile pe care le-a avut vreodata interlocutorul tau. Asta daca le-a avut, desigur.
 
E paradoxal insa alt fapt: acest "Crestin Adevarat™" nu e unul singur: ortodocsii au unul, catolicii pe altul. Protestantii, adventistii, penticostalii, Martorii lui Yehova, mormonii, etc, etc, etc au la randul lor cate un "Crestin Adevarat™", care, firesc, ii exclude si neaga pe toti ceilalti "Crestini Adevarati™".
 
De ce Cristos nu a explicat clar ce vrea? De ce unele pasaje din Biblie sunt luate literal de unii si metaforic de ceilalti? De ce a lasat El loc de atatea interpretari, controverse si venin? Si, dupa secole in care scribi mai mult sau mai putin inspirati au copiat, adaptat, sters si adaugit atat de multe lucruri in Noul Testament, mai putem descifra mesajul original daca chiar a existat un mesaj, lucru de care, personal, ma indoiesc?  

Comentarii

Anonim a spus…
no true scotsman fallacy
imi place blogu. tine-o tot asa
Sunt doar... a spus…
Merci, te mai astept pe-aici.