Treceți la conținutul principal

Biserica stramoseasca si comunismul

Cateodata, trebuie sa iti spuna cineva cand gresesti.
Cateodata, trebuie sa iti demonstreze cineva ca ai gresit.
Se intampla tuturor. Cand insa trebuie sa vina ziaristi straini sa iti arate asta si tu sa persisti in a nega adevarul, e jenant
Cu atat mai grav este cand partea care a gresit se bucura de un adanc respect in toate sondajele.
Iar toata afacerea devine penibila atunci cand ne referim la Biserica Ortodoxa, ce se doreste a fi vestitorul mesajului de mantuire, depozitar al credintei adevarate intr-un dumnezeu bun, drept si milostiv.
Asa se descriu chiar ei.
Au si aparatori. Un gazetar, cunoscut pare-se in anumite cercuri apropiate de mistica crestin-ortodoxa, pe numele sau Florian Bichir, rabufneste, mustind de manie sfanta, intru pastrarea nepatata a reputatiei sfintei biserici stramosesti:
"Acuzaţia reputatului publicist francez este nedreaptă. [...]trebuie spus că este nedreaptă pentru simplul motiv că şterge cu buretele câteva decenii de rezistenţă. Nu aminteşte de zecile de episcopi şi miile de preoţi care au înfundat puşcăriile bolşevice. Uită de clerul ucis la Canal, în Zarca de Aiud, şi prezintă Biserica drept o mare amorfă, fără coloană vertebrală, plină de oportunişti care au pactizat cu comunismul imediat.[...] Articolul în sine conţine şi lucruri de bun-simţ, dar deranjant este că prin omisiunea acestei perioade negre, de rezistenţă a Bisericii Ortodoxe Române împotriva hidrei roşii, se lasă impresia existenţei unui colaboraţionism total".

Se pare ca domnia sa a uitat un amanunt: la canal au ajuns preponderent preoti greco-catolici care nu au vrut sa treaca la ortodoxie si  ortodocsi cu trecut legionar.
Covarsitoarea majoritate a clerului a colaborat cat a putut de mult cu noua "putere populara". Pentru improspatarea memoriei "distinsului" gazetar, iata cateva imagini ajutatoare


Mult iubitul fiu al poporului, intr-o vizita de lucru. Numai ca... surpriza!. Nu e pe vreun ogor al patriei, privind tractoarele ce ara pasnic glia stramoseasca si nici intr-o uzina, interesandu-se despre depasirile de plan. E intr-o biserica. La manastirea Neamt, mai exact.




Prea-fericirea sa impreuna cu suita la lucrarile congresului PCR. Vi se pare ca sunt timorati? Se asteapa sa fie trimisi cumva intr-o colonie de munca prin Baragan?


La sfarsit, dar nu in ultimul rand, supun atentiei voastre si cazul lui Petru Groza. Da, chiar el, artizanul Republicii Populare Romane. Pe langa colaborarea cu cei popositi pe tancurile sovietice, se pare ca bunul doctor se ocupa si cu ctitorirea de biserici si catedrale. Fireste, ortodoxe

Comentarii