Treceți la conținutul principal

Religie si stiinta!!

Din putul gandirii crestine, intr-un articol oarecum corect desi cu cateva interpretari fortate, nascute probabil din neintelegere si nu din rea vointa, se strecoara gogorita. Tineti-va bine:


"Modelul Universului în expansiune pune un hotar în istoria lui: momentul exploziei iniţiale (Big Bang). Prin aceasta, cum s-a mai spus în rubricile noastre, lumea ştiinţifică s-a apropiat, în mod neaşteptat, de perspectiva creştină izvorâtă din Revelaţie şi afirmată cu tărie de gândirea patristică, anume că spaţiul, timpul şi întreaga lume văzută sunt contingente".

Din cate inteleg eu aiuritii astia afirma cu nesimtire nici mai mult nici mai putin ca.... Sfintii Parinti ai inceputurilor bisericii crestine au avut, prin post, rugaciune si evlavie "revelatia" (wtf?!) inceputului Universului cunoscut.
Pai, si atunci, daca Sfintii Parinti stiau de mult, de ce nu le-au spus si natarailor de urmasi chestia respectiva, da, celor care l-au ars pe rug pe Giordano Bruno pentru idei oarecum asemanatoare, ca sa iau primul exemplu care imi vine in minte?
Au Biblia minte cand spune ca Pamantul e plat? Sau trebuie sa intelegem ca "revelatia" Sfintilor Parinti s-a oprit in fix momentul urmator de dupa explozia initiala?

Comentarii

Anonim a spus…
In Biblie nu scrie că Pământul e plat, ignorantule. Din contră, scrie că e rotund.
Sunt doar... a spus…
Ce ma faceam daca nu ma luminai tu!
Poti sa-mi indici pasajul respectiv?
Simona a spus…
Care este pasajul din Biblie in care scrie ca pamantul este plat?
Sunt doar... a spus…
Off, Simona! Iti dau si pasajul, dar ia gandeste-te un pic la povestea cu inaltarea. Această relatare corespunde unei cosmologii primitive ce avea o viziune a pământului plat, în centrul universului şi cu raiul chiar deasupra norilor.
Dacă indivizii care au inventat povestea ştiau că deasupra norilor sunt condiţii aprige pentru viaţă cu temperaturi mici şi atmosferă rarefiată, iar că mai sus, în orbita Pământului e vidul spaţiului extraterestru bombardat cu raze cosmice ce se întinde la nesfârşit, atunci nu şi-ar fi dorit ca mântuitorul lor să fie acolo.

Si acum sa revenim la citate. Inteleptii din epovca bronzului erau de parere ca pamantul e sustinut de stalpi:

Cartea lui Iov 9:6
"El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât stâlpii lui se clatină."

Aflam ca are patru colturi in Apocalipsa 7:1
"După aceasta am văzut patru îngeri, stând la cele patru unghiuri ale pământului, ţinând cele patru vânturi ale pământului, ca să nu sufle vânt pe pământ, nici peste mare, nici peste vreun copac."

... si din Iov 38:6 ca are si o fundatie
"În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului"

In Geneza se povesteste cu lux de amanunte de luminatori, cum Dumnezeu a inchis fereastra cerului iar apa a curs pe la marginile Pamantului dupa potop. Nu are rost sa caut pasajele, crez ca ce am spus e suficient ca sa demostreze fara putinta de indoiala cam ce cunostinte aveau autorii Bibliei. Daca insistati, o sa caut.

Anonime, daca te pregatesti sa cauti Isaia 40:22, te ajut eu:

"El stă în scaun deasupra cercului pământului; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl uşor şi îl desface ca un cort de locuit. "

Un cerc nu e egala cu o sfera in niciun caz. De acord?

Aici avem doua posibilitati:
1. Isaia pretinde ca Pamantul este un arc de cerc
2. Proorocul spune ca Pamantul are un cerc deasupra sa

Versetul asta ambiguu nu face decat sa adanceasca convingerea, impartasita de TOATE cultele crestine pana nu demult, ca Pamantul este plat.

Sunteti lamuriti?
simona a spus…
Iti multumesc pentru pasaje. Intrebarea mea fusese sincera. Forma pamantului prezentata in biblie este un aspect care chiar nu m-a preocupat pana acum.
In ceea ce priveste inaltarea, aspectul legat de ce se afla acolo in spatiu nu are nici o relevanta pentru mine. Daca as fi fost eu acolo, cu siguranta as fi fost dezintegrata, pulverizata ... nu are rost sa discut aspectul. Dar pentru ca Dumnezeu este cel care s-a inaltat, cu siguranta toate cele aflate in vidul de afara, nu aveau cum sa-l afecteze. Eu cred ca Dumnezeu are puterea, capacitatea de a face absolut orice, chiar daca eu, cu mintea umana si limitata in perceptii nu pot intelege.
Adi a spus…
Muie le iehovisti, mormoni si atei!