Treceți la conținutul principal

Isus: mit si legenda

Preluare de pe Mitul Isus

A existat oare Iisus, personajul istoric?Acest lucru este puţin probabil, din mai multe puncte de vedere.
Mitul fiului lui Dumnezeu, născut din fecioară pe 25 decembrie, care s-a apucat de predici pe la 30 de ani, a făcut minuni pentru ca mai târziu să moară şi după 3 zile să învie şi să se ridice la cer a fost un mit foarte popular în spaţiul Mediteranean. Mai mult, se poate observa o filiaţie a miturilor, cu elemente comune ce ţin pe de o parte de simbolistică astrală care era la mare preţ în acele vremuri.
Primul mit cunoscut care conţinea elementele mai sus menţionate a fost cel al lui Horus, zeitate egipteană care era foarte popular pe la 3000 înaintea erei noastre. Peste mai multe milenii şi probabil mai multe filiaţii succesive, mitul fiului lui Dumnezeu a ajuns şi în Palestina.
Tot prin acele timpuri, la mare concurenţă cu secta (pe atunci) a creştinilor, în vechiul imperiu roman, era foarte popular cultul zeului Mithra cu care, deloc întâmplător, creştinismul împărţea foarte multe elemente comune. Mithraismul era chiar foarte popular în special printre soldaţii romani în primele secole ale erei noastre. Diferenţa esenţială între cele două religii a constituit-o faptul că ritualul lui Mithra nu se adresa femeilor pe când creştinismul a fost încă de la început foarte deschis tuturor.
Evident, astăzi nimeni nu se întreabă dacă Mithra sau Horus au existat vreodată şi asta doar pentru că religiile lor au murit. Dogma creştină a supravieţuit, fiind categoric o religie mai “evoluată” cu un caracter mai inclusivist, o morală mai sănătoasă decât a Vechiului Testament, de exemplu, şi poate ceva dram de noroc, în special în primele secole. Însă toate acestea, nu o fac cu nimic mai adevărată decât religiile care au murit, şi nu reprezintă nicio dovadă că personajul din centrul ei ar fi existat în carne şi oase.
Oricum, cu fundamentaliştii creştini este greu să porţi o discuţie reală pe teme de dovezi. În momentul în care argumentele tale vin dintr-o culegere antică de texte care se contrazic unele pe altele, scrise la 60-150 de ani de la evenimentele pe care chipurile le descriu, este greu să accepţi că Pământul are mai mult de 6000 de ani vechime, că toate speciile de animale din ziua de azi au evoluat din fiinţe mai puţin complexe de-a lungul unui proces foarte lung, cu incremente foarte mici care au autointretinut câştiguri aparent infime în structura lor.
Culmea este că oamenii foarte credincioşi se laudă cu acest lucru nerealizand că noţiunea de credinţă reprezintă convingere în absenţa vreunei dovezi. Ceea ce face omul extrem de vulnerabil la iluzii.


Opinia mea personala este ca un personaj cu numele Iosua sau pe aproape, este posibil sa fi existat. Acest om, propovaduitor itinerant ca atatia altii din acea perioada, a fost ales de Saul drept "mantuitor", i-a fost imprimata o filosofie la care bietul tamplar sau pescar sau dulgher (ce-o fi fost) nici nu visa. Pe parcurs, legendei i s-au adaugat atribute de la diversele divinitati din spatiul mediteraneean, de catre urmasi si iata cu ce ne-am pricopsit.
Bietul Iosua, daca ar putea vedea cum a fost transformat dintr-un probabil luptator pentru independenta a poporului evreu de sub stapanirea romana (asta ar explica o posibila crucificare - crucificarea era o pedeapsa aplicata in general opozantilor puterii imperiale) intr-o divinitate cu miliarde de adepti, si-ar face niste cruci mari, mari de tot. :) :)

Comentarii

Anonim a spus…
De fapt singura pesoana reala cu numele de Iosua este I. Macabeul, conducatorul unei revolte in anii 60 - 70.
Iar faptul ce scrierile evangheliilor sunt din sec I D.H. nu poate fi dovedit, deoarece prima copie unei evanghelii a fost data in jurul anului 350 si se afla in arhiva Vaticanului.
Mihai a spus…
Dimpotriva, numele Iosua era comun pe vreamea aceea, sunt mai multi si in Biblie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yeshua_%28name%29
Anonim a spus…
Aiurel, i-a vezi poate afli ceva despre un recensământ "în vremea aceea"... documentele se află tot pe la vatican...
wordarmy a spus…
Nu stiu in ce masura aderi la ideea ca este improbabila existenta lui, insa in ceea ce ai citat se pare ca esti de acord cu aceasta pozitie.

Daca cineva afirma existenta lui Iisus din Nazaret, atunci o exista pe baza dovezilor existente. Existenta lui nu este afirmata doar de scrierile evanghelice ori epistole, ci si de cele ebraice in care se adopta o pozitie critica fata de Hristos. In plus, avem argumente serioase ca respectivii crestini din biserica primara credeau cu adevarat in existenta lui (ma refer acum la cei care au relatat despre el, la apostoli).

Oamenii ar putea muri pentru o minciuna daca sunt manipulati sau spalati pe creier sa spunem (cum vedem ca se arunca in aer teroristii musulmani). Insa de aici pana la a inventa o minciuna si a muri pentru ea este un salt mare.

Daca se sustine ca Hristos nu a existat, atunci trebuieste gasita o explicatie pentru aceasta convingere a lor.

In caz contrar ar trebui sa presupui ceva si mai improbabil - faptul ca ei au au murit pentru ceva ce stiau sigur ca este fals.
Ghiocelul salbatic a spus…
Parerea mea este ca Isus a fost un om simplu, muritor, ca si noi, dar cu un talent deosebit de a convinge oamenii sa "mearga dupa el". Mai apoi insa toata istoria s-a transformat in legenda
Adi a spus…
Muie le iehovisti, mormoni si atei!
Anonim a spus…
Interesanta discute, este adevarat ca nimeni nu poate contesta existenta Mantuitorului, dar pare ciudat ca in acea perioada lumea a auzit de minunile pe carele le facuse, au vrut cu ori ce pret sa-l vada rastagnit, oare de ce? pentru ca nu facuse nimic rau decat ca a huluit dandu-se drept fiul lui D-zeu, de ce a fost o asa mare ardoare pentru unii, cand stiind si au auzit ca putea face atatea minuni, oare sa nu le fi fost frica de D-zeu? "e cam cusuta cu ata rosie".
Omenirea a avut multi zei inainte de Hristos, dar au disparut asa cum au si aparut pentru ca erau personaje de domeniul SF-ului si staiu ca nu a o durata de viata lunga. Asa ca le trebuia ceva apropiat de om fara sa fie introduse personaje cu prea multe capete, ceva care sa-l marcheze pe om foarte mult a fost rastagnirea, sa-l rastagneasca pe ful lui D-zeu, ca daca-l rastagneau pe Hercules ramanea zeus in sufletul oamenilor:) Sa ne intoarcem putin in timp in timpul cruciadelor unde regii erau in fruntea oastelor pe campul de lupta, isi imbarbata soladatii pentru a intra indarjiti in lupta. D-zeu de ce sta ascus si nu vine in fata credinciosilor si a necredinciosilor pentru a lamuri o data si pentru tot deauna lucrurile, sau daca nu EL sa vina un inger un mesager care sa fie vazut de oameni, oare de ce? "crede si nu cerceta"
Anonim a spus…
Daca vrei sa-L descoperi pe Dumnezeu doar prin ratiune vei fi ca un om care merge doar intr-un picior.
Ratiunea nu te ajuta prea mult.
Mintea te minte de multe ori.
Mai sunt si alte surse. De exemplu prin credinta.
Si ateii sunt credinciosi; de exmplu, ca sa cred milioanele de intamplari care au dat nastere la lumea aceasta foarte complexa iti trebuie credinta, nu gluma.
Mie mi-ar trebui prea multa credinta sa fiu ATEU.
Am si eu credinta mea, Eu cred BIBLIA asa cum este ea, fara sa o contrazic, pentru ca eu cred ca in spatele ei se ascunde Cuvantul Lui Dumnezeu. Eu nu vreau sa-l contrazic pe Dumnezeu.
Vad ca tu ai ales sa contrazici Biblia, si pe Dumnezeu.
Nici unul din noi nu a trait in vechime sa verifice trecutul, eu il iau asa cum este, nu-l pot modifica, ratiunea nu ma ajuta.
Cei ce fac speculatii vor sa para ceva (destepti, rationali) dar nu este asa.
Si am mai vazut ceva, cei ce scriu pe pagina asta, nu toti sunt morali.
De ce nu-i inchzi gura celui care jigneste si injura.
Sau poate ca RATIUNEA nu este si MORALA .
Anonim a spus…
"Omenirea o mare minciuna"
"Isus" - intra in toate categoriile, mit, legenda, povesti.
Noi omanenii suntem usor de manipulat si de prostit, pentru ca la baza avem multa prostie. Cine este D-zeu?, unde este?, va sun eu, in mintea noastra doar atat si in cartile de povesti numite biblie. Daca D-zeu este creatorul nostru asa cum spune biblia, cine este creatorul lui? bosonul Higgs:)). Nu vreau sa intru in mai multe, pentru mine tot ce este legat de cele doua personaje D-zeu si Isus sunt povesti.
Asa zisi credinciosi din toate sectele, cand predicati tavaliti-va si pe jos rupeti-va parul din cap ca poate D-zeu vostru nu-i atent la voi (import american) Cum vad astia un pastor din America excitat cum se excita si ei:)) sa te faca sa ti se scoale parul pe tine, numai ca la mine efectul e in alta parte:) Cei care il iubiti pe D-zeu si vreti sa ajungeti la el, mergeti fratilor, mergeti in paradis asa cum il visati fiecare dintre voi.