Treceți la conținutul principal

"Informare" stiintifica in Romania

Reteta pentru un articol stiintific de succes in Romania secolului 21

Ingrediente:
1. public credul, neinformat, consumator de tabloide, degraba mergator la biserici unde isi poate etala incultura, indolenta, obsurantismul primitiv
2. ziar de "informare". Le cunoasteti, nu le fac reclama. Cele cu litere de-o schioapa pe prima pagina, ce anunta cu fiecare numar stiri "senzationale"
3. "scriitor roman de presa". Tip standard: facultate facuta la FF sau pe genunchi (daca o are). Ar face cu succes parte din prima categorie, cea a publicului consumator de tabloide, pentru ca are toate atributele celor de mai sus. Dar e tanar, descurcaret, nu are habar de nimic insa pretinde ca stie sa "extraga esentialul" citind ce apare prin alte parti. Omul priceput la toate, care scrie despre orice, pentru ca in tara noastra se citeste orice.

Stirea lipsita de senzationalism ieftin, ar suna cam asa: CERN, a construit cu pretul unor eforturi insemnate, la granita dintre Elvetia si Franta, in subteran, la o adancime considerabila, cel mai mare accelerator de particule. Oamenii de stiinta europeni, cu colaborarea celor din Statele Unite, Rusia si alte tari, vor incerca, prin intermediul acceleratorului sus-amintit sa valideze si sa descopere limitele Modelului Standard (teoria care descrie trei din cele patru interactiuni fundamentale ale particulelor elementare din univers).

Stirea senzationala este: "Vom trai maine apocalipsa? Aceasta este întrebarea care frământă milioane de pământeni, mai mult sau mai puţin îngrijoraţi în legătură cu un experiment gigant, ce va avea loc mâine în Elveţia. Mii de cercetători vor sa reconstituie într-un laborator uriaş aflat sub munţii Alpi, primele fracţiuni de secundă, de după apariţia universului....
....
Unii dintre fizicieni cred ca explozia ar putea provoca mai multe găuri negre, care în timp s-ar mări, „înghiţind” Pământul"
Si, continua in acelasi mod.
La sfarsit, forumistii comenteaza fiecare dupa puterile lui, iar corul celor "multi da' prosti" ne trimit la Scripturi, la Sfintii Parinti, la Apocalipsa lui Ioan, etc.

Observati va rog faptul absolut de neverificat "unii dintre fizicieni". Fara nume, fara detalii. Din aceeasi galerie cu "grupul de cercetatori rusi" ori "specialistii americani". Generalizari tembele, fara forma si mai ales fara continut. Asta este calitatea informatiei stiintifice in tara noastra.

In schimb, scolile abunda de icoane, presdintele tarii il informeaza supus pe patriarh ca a invitat un alt sef de stat intr-o vizita in Romania, tabloidele popularizeaza vrajitoare celebre.

Numai bine, somn usor Romania!

Comentarii

Krrypton a spus…
Sincer, eu sunt un pic dezamăgit... mai aştept încă QUASARUL care trebuie să apară în Atlantic. Eram aşa de curios să văd dacă se prinde vreun post TV prin ce emite...
Sorin Camner a spus…
http://culturalsflearnings.blogspot.com/2008/09/sfarsitul-lumii.html

Pentru ca multa lume confunda literatura si arta SF cu bazaconiile unor indivizi plecati putin cu sorcova te rog, mai tarziu dar nu prea tarziu, sper, sa citesti articolul pe care il gasesti urmand link-ul de mai sus.

Si alte link-uri: www.srsff.ro
http://bujold.wordpress.com